Modern, népszerű oktatási módszerek szülőikontroll-applikációval

Újabb két Erasmus+ projekttel fejlesztik a digitális oktatást Hargita megyében

Szülőikontroll-applikációval kiegészítve fejlesztik tovább azt a telefonos applikációt, amelyet a matematika oktatására egy korábbi projektben dolgoztak ki. Ezenkívül támogatják a Smart e-Maths innovatív módszertan felhasználását a differenciált oktatási folyamatokban. Erre irányul két újabb Erasmus+ projekt, a 7Smart Steps és a Learn then play, amelyben részt vesz Hargita Megye Tanácsa, illetve az általa létrehozott és működtetett Hargita Megyéért Egyesület. A projektek részleteit sajtótájékoztatón ismertette Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke és Borsos Endre, a főpályázó magyarországi InterRegio Fórum Egyesület képviselője június 25-én, a csíkszeredai megyeházán.

– A technológiai fejlődésnek köszönhetően, de a járványhelyzetben is egyértelműen előtérbe került a digitális oktatás, ami maga után vonja a szükséges fejlesztéseket. Felismerve ennek fontosságát, tavaly az innovatív módszerekkel, online platform kifejlesztésével segítettük a diákok felkészítését román nyelv és irodalomból a képességvizsgára és az érettségire. Egy korábbi Erasmus+ projektben kifejlesztettük a matematika oktatására a Smart e-Maths applikációt, amit mostani projektjeinkkel továbbfejlesztünk. Ezek a projektek részét képezik a Hargita megyei digitális cselekvési tervnek, amely illeszkedik az országos stratégiába, és amelynek célja a Hargita megyei tanintézetek felzárkóztatása felszerelések biztosításával és a pedagógusok képzésével – számolt be Borboly Csaba.

Hargita megye az országban úttörő a digitális oktatás tekintetében, mondta Borsos Endre, a megyei tanács több innovatív kezdeményezést támogat. Az Erasmus+ projektek a differenciált oktatást támogatják, főként a matematika terén, de ennek mintájára bármelyik tantárgyra kidolgozható a feladatsor. A tartalomfejlesztést pedig a projektpartnerek közösen végzik, erről szól a 7Smart Steps projekt. A Learn then play projekt célja a szülők, tanodák és iskolák közötti együttműködés feltételeinek javítása innovatív eszközökkel. A korábbi applikációt bővítik egy szülőikontroll-applikációval, amely a feladatok elvégzéséhez köti a tanulók számára motivációs jutalomként adott szabad internetidőt, ismertette a részleteket Borsos Endre.

Vépy Judit tartalomfejlesztő bemutatta a korábbi applikációt, amelynek a tartalmát szintén továbbfejlesztik. Az eddigi anyag 5–6. osztályosoknak szól, a továbbiakban a nyolcadikosoknak is kidolgoznak tananyagot. Mint mondta, a tanórákon tesztelték a korábbi tartalmat, az applikáció a könnyű használata és a jó dizájnjának köszönhetően rendkívül népszerű a diákok és a pedagógusok körében egyaránt, számos pozitív visszajelzést kaptak. Letölthető a webáruházakból, illetve elérhető a tanlet.hu oldalon.

Csíkszereda, 2021. június 25.

Választasok 2019