Hargita Megye Tanácsa is elfogadta a székelyföldi vezetők kisebbségvédelmi nyilatkozatát

Az európai kisebbségvédelem támogatásáról szóló nyilatkozatot elvi határozattal fogadta el Hargita Megye Tanácsa a március 31-i soros ülésén, Borboly Csaba elnök előterjesztése nyomán. A székelyföldi önkormányzati vezetők az általuk 2021. március 17-én aláírt dokumentumban megerősítik kiállásukat a külhoni magyarok, a magyarországi nemzetiségek és az európai kisebbségek ügye mellett, és együtt tiltakoznak velük az Európai Bizottság 2021. január 15-i döntése ellen, mely szerint nem indít jogalkotást a hatályos szabályozásnak minden ponton eleget tévő Minority SafePack európai polgári kezdeményezés javaslatai alapján.

Felszólítják az Európai Bizottságot, javítsa ki korábbi döntését, és vegye ismét napirendre a Minority SafePack javaslatait. Felkérik az Európai Parlamentet és a Régiók Bizottságát, hogy ismét tűzzék napirendre az európai kisebbségvédelem ügyét, és ezt nyomatékosítsák az Európai Bizottságnak. Ugyancsak felkérik Románia európai parlamenti képviselőit, a Régiók Bizottsága képviselőit, hogy munkájuk során kezeljék prioritással az európai kisebbségvédelem ügyének előmozdítását és olyan intézkedések elfogadását, amelyek az európai nyelvi és kulturális sokszínűség kiteljesedését célozzák, továbbá kérik az Európai Bizottságot, hogy a méltányosság elve, a jó kormányzás és az európai alapértékek mentén támogassa a jogalkotásban a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című európai polgári kezdeményezést.

– A kisebbségek jogainak védelméhez európai szintű jogalkotásra is szükség van. Ez nemcsak a magyar nemzeti kisebbségekről szól, hanem bármelyik európairól, köztük a románról. Az erről szóló politikai nyilatkozat támogatását kérem a testülettől – mondta el Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2021. április 1.

 

Választasok 2019