Csík térségi településeknek szavazott meg támogatást a jövedelem adó 6%-os visszaosztásából Hargita Megye Tanácsa szeptember 14-i rendkívüli ülésén. Kihelyezett ülést tartott a testület, ugyanis meghívást kaptak Madéfalvára a jelenleg zajló rangos hagymafesztivál keretében.

Madéfalva dinamikusan fejlődő község, jó eredményeket értek el gazdaságfejlesztésben, turisztikában, vendéglátásban egyaránt. Számos kiváló kezdeményezésük van, mint például a meleg ebéd, amit saját konyhájukban főznek, és amely nemcsak a napközis gyerekeknek, hanem az időseknek is biztosítja az étkezést, ismertette Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Szentes Csaba polgármester köszöntötte a megyei tanács testületét, mint elmondta, az infrastruktúra fejlesztése mellett az oktatásra fektetnek nagy hangsúlyt, ugyanis vallják, hogy a gyerekek oktatása alapozza meg a közösség jövőjét. Mint beszámolt, 22 éves a községben az ifjúsági szervezet, amely tegnap tartott tisztújító gyűlést, és nagy öröm volt látni, hogy mennyi tenni akaró fiatal van a községben.

Jelenleg három épületben zajlik az oktatás a községben, európai szintű körülmények között, és októbertől bölcsőde is indul, ismertette Forró Hajnalka, a Zöld Péter Általános Iskola igazgatója.

A közbirtokosságnak az a célja, hogy az intézményeket, a különböző társadalmi csoportokat, a civil szervezeteket a lehetőségeihez mérten segítse, illetve tagjai is megkapják a megfelelő javadalmazást. Ezeket a célokat a továbbiakban is követik, mondta Szentes Gáspár, a közbirtokosság vezetője.

A döntéshozó testület szeptember 14-i ülésén a 6%-os visszaosztásból Madéfalvának szavazott meg támogatást 380 ezer lej értékben ingatlan vásárlásra, ahol közösségi központot alakítanak ki. Csíkszentmihály 120 ezer lejes támogatást igényelt az egészségház megépítésére, ezt is jóváhagyta a testület.

Karcfalvát 470 ezer lejjel támogatták a polgármesteri hivatal javításaira és parkoló kialakítására, Csíkdánfalva községet pedig 500 ezer lejjel az iskola munkálataira, Csíkszenttamás önkormányzata is megkapta korábban az igényelt 450 ezer lejes támogatást, ezeket az összeget visszaadták a megyei tanácsnak.

Csíkszentdomokos 300 ezer lejt igényelt az utak rendbetételéhez, a kiegészítésre az időközben megemelkedett árak miatt van szükség. Tusnád község iskolabuszt vásárolt, ebben kérték a megyei tanács segítségét, ugyanis, mint Molnár József polgármester elmondta, prioritás számukra a gyerekek biztonságos szállítása. Gyimesközéplok úthengert vásárol az utak karbantartására, Csíkrákos község vezetősége három projekthez kérte a megyei tanács anyagi támogatását, a csíkrákosi óvoda felújításához, illetve két projekthez, amely tervezés alatt van. Ezeken kívül Balánbányának szavazott meg támogatást a testület az utak kövezésére és épületek tatarozására.

Két kiegészítés is napirendre került, az egyik a csíkszeredai megyeháza energiahatékonyságának növelésére vonatkozó dokumentáció elfogadása, a másik pedig a korábban elfogadott, hitelből kifizetendő számlák végösszegének pontosítása. Ezeket is megszavazta a testület.

 

Csíkszereda, 2022. szeptember 14.

Választasok 2019