A közbiztonság megszilárdításának fontosságát hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a június 28-i felszólalásában, az európai uniós PlanUp projekt online fórumán, és mint fogalmazott, ezt a medvék sajátos környezeti jellemzőinek figyelembevételével kell megtenni. A PlanUp öt EU-tagállamban követi nyomon az országos energia- és éghajlatváltozási terveket: Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban, Romániában és Magyarországon.

– Az Európai Zöld Paktumnak több tényezőre is összpontosítania kell, például a vadonbeli élőhelyek és a nagyragadozók védelmére, valamint az együttélési problémákra, amelyekkel megyénk jelenleg szembesül. Elkészítettünk egy dokumentumot, melyben a Régiók Bizottsága véleményezte a javaslatainkat a konfliktusokat okozó fajokkal való együttélés előmozdításáról. Azokon a területeken, ahol a medve és az ember is él, gyakran konfliktus alakul ki. Ezek az esetek az utóbbi időben jelentősen megsokszorozódtak, a vadállatok által okozott károk száma ugrásszerűen megnőtt, akárcsak az ember elleni támadások száma – mondta el felszólalásában Borboly Csaba. Hangsúlyozta: tekintettel ezekre, olyan döntéseket kell hozni, amelyek megszilárdítják a közbiztonságot, természetesen figyelembe véve a medvék sajátos környezeti jellemzőit. – Remélem, hogy ebből az alkalomból lehetőségünk lesz megvitatni az EU-s alapok elosztásának fontosságát a problémás területeken – fűzte hozzá az elöljáró.

A Hargita Megye Tanácsánál létrehozott munkacsoport, valamint az EU-platform javaslatsort fogalmazott meg a medvepopuláció optimalizálására, az élőhelyvédelemre, kártérítési rendszer kidolgozására, a nagyobb autonómia biztosítására helyi szinten a konfliktuskezeléssel kapcsolatos döntéshozatalban, a tájékoztatásra, a fenntartható turizmusra.

Június 29-én, kedden délben Hargita megyei gazdák, közbirtokossági és önkormányzati vezetők vonultak a csíkszeredai Szabadság térre, hogy a hatóságok azonnali közbelépését követeljék a térségükben mindennapossá vált medvetámadások megfékezéséért. Nemcsak Csíkszeredában, hanem Gyergyószentmiklóson is tüntettek. A résztvevők azért vonultak fel Csíkszeredában, mert a medvetámadások és a vadkárok mindennapossá váltak Székelyföldön, és emberéletek forognak állandó veszélyben. Többen a medvék által széttépett háziállatok fotóit, illetve tájékoztató szövegeket tartottak a magasba.

Borboly Csaba Régiók Bizottsága keretében végzett tevékenysége itt tekinthető meg: https://cor.borbolycsaba.ro/

Ma kezdődik a Régiók Európai Bizottságának plenáris ülésszaka, Borboly Csaba a bizottság elnöki ülésén vesz részt Brüsszelben.

Hargita Megye Tanácsának a medvetámadások ügyében tett eddigi lépéseiről itt olvashatnak: http://regi.hargitamegye.ro/vadkarok.html

 

Csíkszereda, 2021. június 29.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét