Borszéken is bevezetnék a STEAM oktatási módszert
Borszék úttörő szerepet vállal az új, innovatív oktatási módszerek bevezetésével. A STEAM oktatási módszer gyakorlatba ültetéséről tárgyaltak Borszéken a felújított Tündérkert óvoda átadását követően, október 4-én. Az óvodában elindul egy legóalapú oktatás is, a magyarországi Edelény város Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda partnerségében. Ezzel az újfajta oktatással a matematikát tanítanák, a remények szerint nagyobb hatékonysággal. Mik József polgármester beszámolója szerint a pedagógusok előzőleg továbbképzésen is részt vettek, a szükséges legóeszközöket már beszerezték, amelyeket a gyerekek ki is próbálhattak.

– Tovább kell lépni az elavult módszereken, be kell építeni az oktatásba az innovatív módszereket, mert a gyermekek erre fogékonyak. Borszéken ebben a tekintetben úttörők szeretnénk lenni – részletezte Mik József.

A polgármester a továbbiakban egy úgynevezett Samsung-termet is szeretne létrehozni, és a STEAM oktatási módszert is gyakorlatba ültetné az intézményben, amelyhez az Óbudai Egyetemmel együttműködve szakmai hátteret kapna az intézmény.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Régiók Európai Bizottságában legutóbb A STEAM-tárgyak oktatásának erősítése az EU-ban címmel készített mélyreható jelentést. Az átadást követően a polgármester mellett az Óbudai Egyetem képviselőivel Borboly Csaba elnök és Barti Tihamér alelnök közösen vitatták meg, hogy Hargita Megye Tanácsa partnerként venne részt a kezdeményezésben.

A STEAM (Természettudományok, Technológiák, Mérnöki tudományok, Matematika és Művészetek) oktatási módszer alapja, hogy a jelenleg Romániában is külön oktatott tantárgyakat szorosan egymásra építve, projektszerű feladatok megoldására ösztönözze a tanulókat.

– Szép eredmények és fejlesztések valósulnak meg Borszéken. Külön örvendek annak, hogy az élmény- és projektalapú feladatra koncentráló oktatási módszerekre is nagy hangsúlyt fektetnek. A gyermekek, ha már az óvodában elsajátítják a STEAM-módszer sajátosságait, azzal később olyan tudást halmoznak fel, amellyel a változó munkaerőpiaci igényeknek is megfelelnek. Ez újabb lehetőség térségünknek a kitörésre és új vállalkozások indítására is. Ma már tapasztaljuk, hogy világunk a robotika és digitalizáció irányába tolódik el, ehhez kell időben felzárkóznunk oly módon, hogy szakembereket nevelünk – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

A STEAM oktatási módszer meghonosítására Csíkszeredában is elkezdődtek a tárgyalások, ugyanakkor Hargita Megye Tanácsa a megye minden térségében további partnereket keres ehhez.

Borboly Csaba raportőri tevékenysége a témában alább tanulmányozható:
https://www.borbolycsaba.ro/a-steam-targyak-oktatasanak-erositese-az-eu-ban/

Csíkszereda, 2019. október 7.

Választasok 2019

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét