Jó lehetőség a gazdáknak az a pályázati program, amely a hegyvidéki beruházásokat támogatja. Már múlt héten tárgyaltak az illetékes szervek képviselőivel Hargita Megye Tanácsa és érintett alintézményeinek képviselői a témában, amikor jelen volt Böjte Csaba ferences szerzetes is, aki évek óta részt vállal a vidékfejlesztésért és a gazdák támogatásáért folyó munkában. Ma, október 24-én egy webinárium keretében a gazdáknak mutatták be a kiírásokat és azok részleteit.

A bemutatót Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megye Fejlesztési Ügynöksége és Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete szervezte. Pályázni hegyvidéki tejbegyűjtők, illetve feldolgozók támogatására, hegyi esztenák létrehozására, valamint erdei gyümölcsöket, gombákat, gyógy- és fűszernövényeket begyűjtőközpontok létrehozására, illetve a begyűjtött termékek feldolgozására lehet.

Cilip Árpád, a fejlesztési ügynökség vezetője elmondta, a kiírások útmutatóját ma véglegesítették, a három intézmény közös célja az, hogy segítse a gazdákat a finanszírozások lehívásában. Mindenki helyzete specifikus, mondta Cilip Árpád, ezért arra kérnek mindenkit, hogy minél előbb jelezze elképzeléseit, hogy segíteni tudjanak. A többi kiíráshoz képest ez egy átlátható, viszont gyorsított folyamat, ezért szükséges a részletek időbeni átgondolása. A pályázat célja a hegyvidék fejlesztése, és egy sor tevékenység összekapcsolható, a termesztés a védjegyhasználattal, gasztropontok létesítésével és a vendéglátás fejlesztésével.

Nagy lehetőség a jelenlegi kiírás, hangsúlyozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, mint mondta, állami támogatással finanszírozzák. Mint kiemelte, a legfontosabb a projektek beazonosítása, hogy segíteni tudjanak a bürokratikus akadályokban, illetve megnézik annak is a lehetőségét, hogy a hosszú távon fenntartható elképzeléseket tudják-e támogatni az önrész finanszírozásával. Elkezdték az egyeztetéseket az ellenőrző szervekkel, mondta a megyeelnök, az elkövetkezőkben a gazdákkal közösen is szerveznek találkozót, illetve a következő napok témája lesz az elhasznált víz kérdése is. A cél az, hogy legkevesebb húsz, de legalább ötven nyertes pályázat legyen Hargita megyében, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Jogi személyek, cégek, egyéni (PFA, II) és családi vállalkozások, termelői csoportok és szövetkezetek pályázhatnak, a benyújtás határideje november 26. Hargita megye nagyrészt degradált zóna, ami azt jelenti, hogy mezőgazdasági termelésre nem alkalmas, így nagyrészt minden település jelentkezhet a kiírásra, ismertette László Csongor, a Vidékfejlesztési Egyesület igazgatója. A programok lebonyolításáért felelős hatóság a Hegyvidéki Országos Ügynökség, a pályázati útmutatókat a következő linken találják: https://azm.gov.ro/ghidurile-solicitantilor/?fbclid=IwAR2Lr4DJYO-fPlJkA21Uh2DPn16AnL89esjPcGCJ9RyNYULrxaPVkeKOTug

Becze István a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete részéről elmondta, nagy erőforrás, hogy Hargita Megye Tanácsa és alintézményei vállalták, hogy egyeztetnek az engedélyező szervekkel, és segítik a gazdákat a pályázásban. A kiírás jó lehetőség például a Hargita sajt esetében, tette hozzá, ha látják a pályázatok körét, a gazdaszervezetek részéről is vállalják azok gondozását.

Az illetékesek arra kérnek minden érdekelt gazdát, hogy töltsék ki minél előbb a kérdőívet az alábbi linken, hogy az egyéni igényekre reagálva tudjanak segíteni:

https://docs.google.com/forms/d/1Dzxwj_XZqIjYLfbn6_hc95kaj1r7MBXiLZ58clgQxtE/edit

 

Csíkszereda, 2022. október 24.

Választasok 2019